Pro provozovatele směnárenské činnosti přichází s rokem 2019 pár velmi důležitých změn. Ty mají zamezit dnes velmi rozšířenému a diskutovaném u problému - nekalým praktikám, které některé směnárny uplatňují zejména na turisty.

Určitě to není poprvé, co slyšíte o tom, že některé směnárny (zejména v centru Prahy) provádí nekalé praktiky, které mají velmi negativní vliv na dojem turistů, který si společně s prázdnými kapsami po návštěvě naší země odváží. Nebývalo totiž výjimkou, že nic netušící turista dostal za jedno euro jeho poloviční cenu nebo mu byl za zprostředkování služby naúčtován velmi tučný poplatek. Na podzim se v Poslanecké sněmovně rozhodlo o novele zákona o směnárenské činnosti, která má za úkol poskytnout klientům větší ochranu před těmito jevy. Tato novela bude účinná od 1.4. 2019.

1. Možnost odstoupení od smlouvy
Ano, skutečně tomu tak je  - budete moci od smlouvy o provedení směnárenského obchodu odstoupit. V případě, že si peníze směníte v kamenné provozovně, máte nárok toto právo uplatnit do 3 hodin od uzavření smlouvy. V případě, že smlouvu uzavřete v čase, kdy do uzavření provozovny zbývá méně než 3 hodiny, můžete toto právo uplatnit ještě 30 minut po znovuotevření dané směnárny.


Pokud si ovšem peníze směníte prostřednictvím směnárenského automatu, doba možnosti odstoupení od smlouvy se prodlužuje na 3 pracovní dny. Vše je poté potřeba vyřešit v sídle směnárníka, či v kterékoliv provozovně. Rozhodující je v obou případech čas uvedený na dokladu o provedení směnárenského obchodu.
 

POZOR! Pro odstoupení od smlouvy je stanovený limit min. 1000 EUR.

2. Doklad o provedení směnárenského obchodu
Ať se jedná o jakoukoliv transakci, provozovatel je vždy povinen vydat zákazníkovi doklad o provedení směnárenského obchodu. Tento doklad by měl být v angličtině a češtině a musí obsahovat informace o provozovateli (zejména jméno, sídlo, adresa provozovny), informace o směnárenském obchodu (zejména zákazníkem složená částka, směnný kurz) a také informaci o právech zákazníka – nově také informaci o právu odstoupit od smlouvy.


Doklad Vám také musí být vystaven v případě odstoupení o smlouvy.

Novela zákona byla provedena zejména kvůli cílové skupině – turistům, kteří kvůli jazykové bariéře často na takovéto jednání doplatili, ale neměli možnost situaci jakkoliv řešit.