O čem vlastně tato kauza je?

Panama papers neboli Panamské dokumenty označují únik až 13.4 milionů tajných dokumentů z panamské právní firmy Mossack Fonseca. Tato společnost specializující se na korporátní klientelu je známa velkou vstřícností vůči svým klientům, a to v zakládání firem v daňových rájích spolu s administrativou a celkovou správou. 

 

Na jaře roku 2016 došlo k úniku dokumentů obsahující finanční informace o firmách v daňových rájích, obsahujících jména několika desítek předních světových politiků, podnikatelů či sportovců, kteří prostřednictvím firem se sídlem v daňových rájích ukrývali peníze před zdaněním či legalizovali zisky z nelegální činnosti. Únik proběhl prostřednictvím více než sto předních světových médií, které tyto dokumenty získaly od anonymního "whistleblowera", který si říká "John Doe". Data zahrnují období od roku 1977 do konce roku 2015.

 

V Panamských dokumentech se objevuje řada známých a významných jmen, mezi kterými najdeme i české osobnosti, například Petra Kellnera, Radovana Krejčíře či podnikatele Martina Bendu.  Z ostatních zemí jde například o fotbalistu Lionela Messiho, argentinského prezidenta Mauricia Macriho či bývalého britského premiéra Davida Camerona.

 

Tato kauza již stála mnoho státníků jejich politickou kariéru, některé i osobní svobodu. Ve vyšetřování se ovšem pokračuje nadále a stále přibývají nová jména a nové informace. Celý aktuální seznam osob z kauzy Panama papers můžete sledovat ZDE.