EU chystá velkou změnu, která bude účinná již od roku 2021!

Kroky, které představila EU, reagují na nepřetržitý a alarmující stav, kterého obyvatelstvo celé planety po pár stoletích dosáhlo.

 

Ať si to uvědomujeme více či méně, dennodenně využíváme plasty, leckdy i velmi zbytečně, přestože bychom mohli použít ekologičtější (leckdy levnější) alternativy. Každý z nás zřejmě viděl děsivé fotografie, které sdílí lidé po celém světě a poukazují tak na potřebu omezit výrobu a využití plastů na minimum. Evropský parlament boj proti jednorázovým plastům  již odstartoval a velké změny mají nastat již v roce 2021.

 

Evropský parlament představil návrh směrnice (Návrh směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí), která se zabývá používáním deseti skupin jednorázových plastových výrobků. Jedná se o takové skupiny, které jsou nejvíce nacházeny v mořích a oceánech a posléze vyplavovány na břeh. Patří sem především plastové tyčinky do uší, brčka, plastové talíře a příbory, igelitové sáčky, PET láhve, nafukovací party balonky včetně příslušenství, ale také součástky rybářského vybavení či cigaretové filtry. Klíčovým rokem ke změnám, o kterých se můžeme dočíst v tiskové zprávě Rady EU, má být rok 2021, kdy má směrnice zakázat jednorázové plasty ve formě výše zmíněných výrobků. Ty mají být nahrazeny ekologičtější variantou (např. dřevem) či rozložitelnými plasty, které se posléze dají i třídit. U ostatních produktů, pak má dojít ke značnému omezení jejich výroby. Nové unijní opatření také hovoří o inovačním kroku, který má za cíl snížit výrobu a tím i spotřebu PET lahví – zavést zálohu na plastové láhve.

 

Někteří výrobci a státy, které chtějí „jít s dobou“ a ekologickou cestou, která se v poslední době stává „in“ převážně v okruhu mladší generace, na rok 2021 nečekají a podnikají vlastní kroky. Příkladem může být Itálie, kde si již od ledna tohoto roku plastové tyčinky nekoupíme. Dále se můžeme čím dál častěji setkat s obchodními řetězci, které například nenabízejí plastové tašky, ale spotřebiteli nabízí i zajímavé eko možnosti. Jedná se například o sáčky na ovoce a zeleninu, látkové tašky či papírové sáčky. Velmi inovativní jsou poté obchody s potravinami či drogérií, které nabízí tzv. „odsyp si“ službu. Každý spotřebitel si tedy přinese vlastní nádobu, do které si nabízený produkt odsype. S těmito alternativami se můžeme setkat již i v ČR.