Jaké jsou základní rozdíly mezi DPP a DPČ?

Také se Vám točí hlava ze zkratek typu DPP, DPČ, HPP, které vídáte všude okolo, ale nevíte, co vlastně doopravdy znamenají?

 

Ať už jste student, který hledá brigádu, nebo si jen chcete přivydělat, měli byste vědět, že když si budete shánět práci, s největší pravděpodobností narazíte právě na jednu z těchto zkratek. Občas ale není jednoduché se vyznat v tom, co konkrétní smlouva znamená, proto si pojďme říct, jaké jsou základní rozdíly mezi jednotlivými dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr – DPP, DPČ.


Co mají tyto dva typy smluv společné?
V obou případech, kdy uzavíráte pracovní poměr, musí být dohoda písemná, musí v ní být uvedena doba, na kterou je uzavírána, zaměstnavatel je povinen Vám zajistit minimální mzdu a v obou případech je stejná i výpovědní lhůta - 15 dnů pro zaměstnance i zaměstnavatele bez udání důvodů.

 

Faktem také je, že dohodu můžete uzavřít u více zaměstnavatelů najednou, ovšem dejte si pozor – u DPP i DPČ se odpracované hodiny u jednoho zaměstnavatele sčítají! A právě zde nastává rozdíl: pokud uzavíráte DPP, nesmíte překročit limit 300 hod./rok; u DPČ je to polovina běžné pracovní doby, tudíž 20 hod./týden.

 

Pro hodně lidí je zásadní otázka sociálního a zdravotního pojištění. Dle zákoníku práce odvádíte sociální a zdravotní pojištění při překročení 10 000 Kč/měsíc u DPP, u DPČ je to 2 500 Kč/měsíc pro zdravotní pojištění, sociální odvedete vždy – i v případě, že si 2 500 Kč/měsíc nevyděláte. I zde platí pravidlo sčítání dohod u jednoho zaměstnance.

 

Daň z příjmu 15% odvádíte vždy - ať z DPP, či DPČ. Kolik z vašeho výdělku tato daň ukrojí, závisí na tom, zda jste student, či ne, a jak velké slevy na dani si při ročním daňovém vyúčtování budete odečítat.