Proč a jak vyplňovat prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti?

Většina lidí se s ním poprvé setká už při první brigádě, tedy před dovršením osmnácti let života. Známe ho všichni, ne všichni jsme si ale jisti tím, k čemu je doopravdy dobré a proč ho vlastně podepisujeme. Pojďme se na ono „záhadné“ růžové prohlášení podívat společně.

 

Kdy ho zaměstnanec podepisuje?

„Růžový papír“ neboli „Prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti“ podepisuje každý, kdo je někde zaměstnaný, tedy ano - i OSVČ v případě, že kromě nezávislé činnosti je taková osoba ještě někde zaměstnána.

 

Kdy ho zaměstnanec podepisuje?

Zaměstnavatel vám ho dá podepsat při nástupu do nové práce nebo ho lze podepsat na konci daňového období předchozího kalendářního roku, tzn. do 15. února, a bude provedeno roční zúčtování daně u zaměstnavatele. To se musí projevit nejpozději v dubnové výplatě zaměstnance. Pozor toto ovšem neplatí pro OSVČ, kteří mají zároveň ještě další práci, kdy jsou vypláceny zaměstnavatelem. Takovéto osoby sice mohou, jak už bylo řečeno, prohlášení podepsat, ovšem pouze to pro uplatňování daňových slev pro každý měsíc, nikoliv to „zpětné“ roční zúčtování. OSVČ jsou totiž povinné každý rok podat daňové přiznání, kam své příjmy z nezávislé, ale právě i té závislé činnosti musí uvést.

 

Proč ho zaměstnanec podepisuje?

Zde je odpověď vcelku jednoduchá. Zaměstnanec toto prohlášení vyplňuje zejména proto, aby mohl uplatňovat různé slevy na dani, např. jako student, slevu na děti, slevu na poplatníka atd. Právě to je také důvod, proč toto prohlášení můžete podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele.

 

Dvě zaměstnání, jedno prohlášení?

Přesně tak. Znovu zdůrazňujeme, že toto růžové prohlášení můžete podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele, v případě, že jich máte víc. U kterého z nich to bude, to už je jen na Vás, v každém případě mějte na paměti, že pokud máte podepsaných smluv o pracovním poměru více u více zaměstnavatelů, nemůže za Vás ani jeden z nich podávat roční zúčtování daně a vy musíte podat, stejně jako OSVČ, do konce března daňové přiznání za uplynulé daňové období.

 

Jak ho vyplnit?

Pokud se jedná o Vaši první práci nebo brigádu, nejspíše Vám s vyplněním pomůže Váš zaměstnavatel nebo spíše mzdový účetní Vašeho zaměstnavatele. Dobré je ale vědět, že se toto „lejstro“ skládá ze tří oddílů, přičemž na začátku je ještě hlavička, do které zaměstnanec a zaměstnavatel vyplňují své údaje. V prvním oddíle pak zaměstnanec vyplňuje, které všechny slevy na dani může a chce uplatnit, do druhého oddílu se vyznačují případné změny v příslušném zdaňovacím období (pokud k nějakým takový změnám došlo). Poslední oddíl pak slouží pro případ ročního zúčtování daně.

 

Nezapomeňte k vyplněnému prohlášení připojit také všechny potřebné dokumenty, jinak se může stát, že slevu na dani nebudete moct uplatnit. Týká se to tedy nejčastěji studentů a potvrzení o jejich studiu atp.